Audio pluggen

Jack pluggen

Op deze pagina vind u algemene informatie over de Jack plug. De originele versie van de Jack plug, de mono 6.35mm plug, is uitgevonden in de tijd dat telefoongesprekken nog met de hand moesten worden doorverbonden in de centrale. Door het zeer gemakkelijk en snel aansluiten en loskoppelen was de Jack plug daar ideaal voor. Later is de Jack plug geminiaturiseerd (3.5mm Jack en de 2.5mm Jack) , stereo geworden, en heeft meer toepassingen gekregen. De Jack plug wordt tegenwoordig voor zeer veel verschillende toepassingen gebruikt.

Stereo en Mono

Audio Pluggen verkoopt alleen stereo Jack pluggen en verlopen, dat heeft een reden. Een stereo Jack in een mono aansluiting werkt prima(*), een mono Jack in een stereo aansluiting sluit het rechter kanaal kort met ground. En het past allemaal helaas. Daarnaast is op simpele manier van een stereo Jack plug een mono Jack plug te maken, andersom wordt lastig. Een voorbeeld: Een elektrische gitaar met een mono uitgang die met een stereo Jack plug wordt aangesloten op een mono ingang zal gewoon werken. Een elektrische gitaar met een stereo uitgang (een dure dus) die met een mono Jack plug wordt aangesloten op een stereo ingang zal kortsluiting maken tussen het rechter kanaal en de ground. Meestal wordt voor stereo geluid vanaf een elektrisch gitaar twee mono uitgangen gebruikt. Deze twee moeten dan samengevoegd worden me een verloop kabeltje om samen stereo te vormen. (Zie Jack verlopen voor een aansluitschema.)
Stereo Jack pluggen worden soms ook gebruikt in toepassingen waar ruimte van belang is. Zo wordt op veel microfoon mixers Jack in- en uitgangen gebruikt. Lees de handleiding van uw mixer om er achter te komen met wat voor ingang / uitgang u te maken heeft.

(*)Als er twee mono Jack pluggen worden gebruikt om een stereo signaal te krijgen, valt, als er alleen stereo Jack pluggen worden gebruikt, het rechter kanaal weg.

Pinout

Er zijn verschillende soorten Jack pluggen, hieronder de pinout van de meest gebruikte, een stereo Jack plug, een gebalanceerde Jack plug en mono (ongebalanceerd) Jack plug.

  Ongebalanceerd Gebalanceerd Stereo
Sleeve Ground Ground Ground
Ring Overbrugt aan sleeve "Cold" Rechter kanaal
Tip Signaal "Hot" Linker kanaal
Stereo 6,35mm Jack plug
1=Sleeve, 2=Tip, 3=Ring, 4=Isolatiering.