Audio pluggen

Speakon / speaker pluggen

Op deze pagina vind u algemene informatie over de speaker plug. De speaker plug is een type plug dat vooral in pro audiosystemen wordt gebruikt om luidsprekers aan versterkers aan te sluiten. Er bestaat een soortgelijke plug voor hoofdvoedingen(230V), als alternatief voor de normale stekker (ook wel Schuko of CEE 7/7) en Eurostekker (ook wel IEC stekker), deze variant van de Speakon plug wordt Powercon genoemd. Om kortsluiting te voorkomen past een Speakon plug niet op een Powercon aansluiting. De Speakon plug is populair geworden door zijn betrouwbare aansluiting. Om een Speakon plug aan te sluiten steek je hem in de aansluiting, en draai je hem een kwartslag naar rechts. De Speakon plug zegt dan klik, en je kan hem niet meer los krijgen zonder eerst het kliksysteem uit te trekken en hem een kwartslag naar links te draaien. Anders dan bij Jack pluggen bestaat bij Speakon pluggen het gevaar van een geleider aanraken niet. Bij Speakon pluggen zijn de geleiders allemaal geïsoleerd.

Pinout

Er zijn verschillende soorten speakon pluggen. Je hebt een twee, een vier en een achtpolige versie van de speakon plug. Dit is gedaan om het mogelijk te maken meerdere speakers aan te sluiten met één dikkere kabel die pas bij de speakers doorgelust wordt i.p.v. een aparte kabel voor elke speaker.

  Twee polig Vier polig Acht polig
1+ Speaker 1+ Speaker 1+ Speaker 1+
1 - Speaker 1 - Speaker 1 - Speaker 1 -
2+ - Speaker 2+ Speaker 2+
2 - - Speaker 2 - Speaker 2 -
3+ - - Speaker 3+
3 - - - Speaker 3 -
4+ - - Speaker 4+
4 - - - Speaker 4 -

4pins speaker connector

Een tweepolige Speakon plug past in een vierpolig speaker chassisdeel, 1+ en 1- worden dan netjes doorverbonden. Een vierpolige Speakon plug past niet in een tweepolig Speakon chassisdeel. De achtpolige versie van de Speakon plug is groter dan de vier en tweepolige versie (die even groot zijn) dit om ruimte te bieden voor de vier extra polen. Deze zogenoemde speaker pluggen zijn 100% uitwisselbaar met Neutrik Speakon® pluggen.

Speakon en Powercon, zijn door Neutrik geregistreerde handelsmerken.